Eskiye İkinci Bir Şans Veren “Upcycle” Tasarımlar
Ali Semiz’in yaratıcı yeniden kullanım sürecinde, pantolon etiketleri puflara, boyacı fırçası zebra heykelinin yelesine, motorsiklet farları aydınlatmaya, yün eğirmekte kullanılan öreke aydınlatma aksesuarına dönüşebiliyor.
Eski eşyaları ve atık malzemeleri eşi benzeri olmayan tasarım objelerine dönüştürerek onlara değer katan iç mimar Ali Semiz, pandemi döneminde hobisini, girişime dönüştürdü.
Atık malzemeleri, eski veya istenmeyen ürünleri, daha iyi kalitede, daha değerli, çevreye saygılı yeni tasarımlar haline getiren ileri dönüşüm/upcyle işleminin bir amacı da mevcut malzemeleri değerlendirerek boşa gitmesini önlemek. Elimizdekinin değerini bilmek, kaynakları verimli kullanmak, atıkları dünyayı kirletmeyecek şekilde yeniden değerlendirmek çevre bilinci açısından da oldukça önemli.
“Hiçbir şeyi atamam. Küçüklüğümden kalma bir alışkanlık. Eskiyi biriktirmeyi ve değerlendirmeyi çok seviyorum. Bit pazarları, antikacılar, eskiciler, mezatlar boş vakitlerimi geçirmekten hoşlandığım yerler. Eskiye ve yaşanmışlığa saygım büyük.
Atıkları daha üstün bir değere kavuşturarak dönüştürmek ise hobim. Kendimi bildim bileli, ellerimi kullanarak hobi amaçlı yaptığım üretimlerin hepsinin “upcycle” yani “ileri dönüşüm” olduğunu son yıllarda keşfettim. Atmaya kıyamadığınız, değerlendirerek yeniden kullanmak istediğiniz, tasarım değeri kazandırarak sanatsal objeye dönüşebilecek eşyalarınızı bir düşünün. Her evde mutlaka vardır. Onlara ikinci bir şans tanıyın.” diyerek görüşlerini paylaşan Ali Semiz’in tasarımlarını, www.alisemiz.com adresinden ve Instagram’da alisemiz hesabından incelemek mümkün.